Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
MC-Resan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till MC-kortet
Vägmärken
Presentkort
Översikt
Rapport
Spara
Spara

Instrumentpanelen

Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar instrumentpanelen under färd så att du upptäcker eventuella varningslampor och därmed eventuella fel i tid. När du startar motorcykeln så kan flera av lamporna tändas en kort stund, det är helt normalt.


Kontrollera instrumentpanelen regelbundet så att du upptäcker eventuella varningslampor i tid

Att vissa lampor tänds under färd innebär inget problem alls eller åtminstone inget akut problem. Men om andra lampor tänds kan du antingen behöva köra till en verkstad, stanna motorcykeln så fort det kan ske säkert eller bärga motorcykeln. Flera lampor kan dessutom tändas av olika anledningar, beroende på vad som är fel.

Varningslamporna nedanför tillhör de vanligaste, men deras utseende kan variera mellan olika märken och modeller.

ABS

Om ABS-lampan tänds så är något fel på de låsningsfria bromsarna.

Motor

Om motorlampan tänds så är något fel på motorn.

Batteri

Om laddningslampan tänds så laddas batteriet inte tillräckligt mycket. Tillslut kommer batteriet inte ha någon ström kvar.

Bensin

Om bensinlampan tänds så är det inte så mycket bensin kvar i tanken, oftast mellan 5-10 liter.

Dimljus

Om dimljuslampan är tänd så är dimljuset tänt.

Helljus

Om helljuslampan är tänd så är helljusen tända.

Motortemperatur

Om motortemperaturlampan tänds så är motortemperaturen för hög. Stanna motorcykeln, stäng av motorn och låt motorn svalna. Om du inte själv kan avhjälpa felet ska du köra till närmaste verkstad.

Om motortemperaturen stiger så högt att nålen på motortemperaturmätaren kommer in i det röda varningsområdet, och du själv inte kan avhjälpa felet, så måste du låta bärga motorcykeln till en verkstad.

Oljetryck

Om oljetryckslampan tänds så måste du stanna motorcykeln så fort det kan ske säkert och stänga av motorn för att inte motorn ska ta skada.

Att lampan tänds kan bero på att du endast måste fylla på olja (på vissa motorcyklar lyser då lampan med gult sken), men om det inte är det som är problemet så måste du låta bärga motorcykeln till en verkstad.