--> Var ska du i normala fall placera motorcykeln innan du ska svänga av till höger på en landsväg? | iKörkortMC.se
Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
MC-Resan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till MC-kortet
Vägmärken
Presentkort

Vanliga MC-frågor

Var ska du i normala fall placera motorcykeln innan du ska svänga av till höger på en landsväg?

Att svänga av till höger från en större väg är inte förknippat med samma stora risker som det är att svänga av till vänster eftersom du inte behöver korsa några andra körfält. Men det är ändå väldigt viktigt att svängen sker så säkert, lugnt och tydligt som möjligt.

Du får endast svänga höger om det kan ske utan fara eller onödigt hinder för bakomvarande trafik.

Så här gör du

Börja med att kontrollera trafiken bakom dig och ge tecken i god tid innan svängen. Placera sedan motorcykeln till höger i körfältet och bromsa lätt så att bromsljuset tänds för att förvarna bakomvarande trafik om att du snart kommer att sänka hastigheten.

Håll fortsatt uppsikt på trafiken bakom dig och anpassa hastigheten inför svängen. Den sista sträckan innan svängen ska du köra så nära vägkanten som möjligt, gärna på vägrenen om det är lämpligt.

Innan du placerar motorcykeln nära vägkanten måste du kontrollera att det inte finns några oskyddade trafikanter eller hinder där. Om det är mörkt eller dålig sikt ska du inte köra på vägrenen.

Vid landsvägskörning finns det alltid en risk för fartblindhet (att du kör snabbare än du tror), titta därför på hastighetsmätaren innan du påbörjar svängen för att säkerställa att du håller en lämplig hastighet.

Alternativ placering

Om högersvängen är "blind", det vill säga om det är väldigt dålig sikt i svängen, så kan det vara lämpligare att istället placera motorcykeln till vänster i körfältet innan du ska svänga.

En sådan placering ger dig en siktfördel men kan förvirra bakomvarande trafikanter. Säkerställ därför att ingen bakomvarande förare börjar köra om dig innan du svänger.