--> Vad är förmodligen olycksorsaken om en bil krockar med ett mötande tvåhjuligt fordon i en korsning? | iKörkortMC.se
Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
MC-Resan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till MC-kortet
Vägmärken
Presentkort

Vanliga MC-frågor

Vad är förmodligen olycksorsaken om en bil krockar med ett mötande tvåhjuligt fordon i en korsning?

Oavsett om du kör bil eller motorcykel så måste du alltid vara väldigt uppmärksam när du kör ut i en korsning.

Om du ser ett fordon på håll med enbart en strålkastare så kan du aldrig förutsätta att det är en långsam moped, det kan lika gärna vara en annan motorcykel eller till och med en bil som bara har en fungerande strålkastare.

Som motorcykelförare måste du vara medveten om att andra förare kanske inte ser dig alls i korsningar, eller förväxlar dig med en mopedförare och därför missbedömer din hastighet. Båda situationerna kan i värsta fall leda till att en annan förare svänger ut ur en korsning eller svänger av till vänster, framför dig, fast han eller hon har väjningsplikt.

I nästan alla korsningsrelaterade dödsolyckor med motorcyklar så har bilisten kört ut eller svängt framför motorcyklisten. I de flesta fall har motorcyklisten också kört för fort.

Var alltid beredd på att bromsa före skymda korsningar, på andra platser där andra fordon väntar på att svänga ut och när du möter fordon som ska svänga vänster. Sök även ögonkontakt för att undvika missförstånd.

Bland motorcykelförare så är korsningsolyckor den typ av olycka som kräver näst flest dödsoffer varje år (efter singelolyckor).