--> Vad är den främsta orsaken till de flesta korsningsrelaterade dödsolyckor mellan motorcykel och bil? | iKörkortMC.se
Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
MC-Resan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till MC-kortet
Vägmärken
Presentkort

Vanliga MC-frågor

Vad är den främsta orsaken till de flesta korsningsrelaterade dödsolyckor mellan motorcykel och bil?

Korsningsolyckor orsakas oftast av förare som inte har uppfattat att de har väjningsplikt eller som missbedömer avståndet till ett fordon på den korsande vägen, och kanske även dess hastighet. Det händer även att förare helt missar att det kommer ett fordon på den korsande vägen.

Som motorcykelförare måste du vara medveten om att andra förare kanske inte ser dig alls, eller förväxlar dig med en mopedförare och därför missbedömer din hastighet. Båda situationerna kan i värsta fall leda till att en annan förare svänger ut ur en korsning eller svänger av till vänster, framför dig, fast han eller hon har väjningsplikt.

I nästan alla korsningsrelaterade dödsolyckor med motorcyklar så har bilisten kört ut eller svängt framför motorcyklisten. I de flesta fall har motorcyklisten också kört för fort.

Var alltid beredd på att bromsa före skymda korsningar, på andra platser där andra fordon väntar på att svänga ut och när du möter fordon som ska svänga vänster. Sök även ögonkontakt för att undvika missförstånd.

Bland motorcykelförare så är korsningsolyckor den typ av olycka som kräver näst flest dödsoffer varje år (efter singelolyckor).