--> Var ska man placera motorcykeln innan en snäv vänsterkurva? | iKörkortMC.se
Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
MC-Resan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till MC-kortet
Vägmärken
Presentkort

Vanliga MC-frågor

Var ska man placera motorcykeln innan en snäv vänsterkurva?

Innan en vänsterkurva bör du placera motorcykeln nära körbanans högerkant. Ta sedan kurvan så rakt som möjligt så att du befinner dig närmare körbanans mittlinje någonstans i mitten av kurvan. På väg ut ur kurvan rätar du ut kursen och ökar gaspådraget så att du avslutar kurvtagningen vid körfältets mitt.

Samma princip gäller även på vägar med flera körfält.

Tänk på att din motorcykel blir bredare när du lägger ned den i kurvor. Detta är extra viktigt att tänka på i mitten av vänsterkurvor eftersom du då befinner dig ganska nära körbanans mittlinje. Luta dig inte in i det motsatta körfältet och se till att alltid ha säkerhetsmarginal till mittlinjen så att det inte blir för trångt vid möte.

Alternativ kurvteknik

Frågan och det rätta svaret är baserad på den vanligaste kurvtekniken (den som lärs ut i teoriböckerna) men det finns många experter som förespråkar en kurvteknik med senare ingång och en mindre rak linje. Tanken med den alternativa kurvtekniken är alltså att du tar kurvan senare och snävare så att du ser mer av kurvan innan själva kurvtagningen.

Metoden kräver en någorlunda modern motorcykel men kan leda till att du får bättre sikt framåt, att motorcykeln lutar mindre och att utgången ur kurvan blir både snabbare, säkrare och mer flexibel.

Fråga din körskollärare hur han eller hon anser att man tar kurvor på bästa sätt.